محمد مهدی واعظی که امروزه ما او را با نام محمد اصفهانی میشناسیم، فرزند محمد علی واعظی از خانواده ای فرهنگی و هنری با اصالتی اصفهانی. که خود محمد اصفهانی در سال 1345 در تهران متولد شد.
از مختصر شرح فعالیت اصفهانی میتوان به موارد زیر اشاره کرد : خواننده، آهنگساز پاپ و سنتی و پزشک کودکان که از جمله زمینه های فعالیت محمد اصفهانی در این 52 سال زندگیاش بودهاند.
اصفهانی که با بهره گیری از مکتب استاد محمدرضا شجریان و علی جهاندار موسیقی سنتی و آواز ایرانی را آموخته در ابتدا با خوانندگی تیتراژ سریالهای بیشتر مذهبی و تاریخی پای به عرصهی موسیقی کشور گذاشت.
وی تا به امروز 14 آلبوم را روانه بازار موسیقی کرده که تقریبا همگی آنها آثار موفقی بودهاند و با استقبال عموم مردم روبهرو شدهاند.
اصفهانی تا به امروز خواننده تیتراژ 15 سریال تلویزیونی و فیلم سینمایی بوده است که از آن جمله میتوان به سریالهای تاریخی-مذهبی تنهاترین سردار، ولایت عشق، رستگاران، وفا و روز حسرت اشاره کرد، همچنین فیلمهای سینمایی چون اخراجیها 1 و بوسیدن روی ماه.
از افتخارات اصفهانی که در کارنامهاش سابقهی همکاری با بزرگان موسیقی کشور همچون استاد همایون خرم، استاد بابک بیات و فریدون شهبازیان را دارد میتوان به انتخابش به عنوان بهترین خواننده پاپ دهه 80 موسیقی کشور به انتخاب مجله ترانه ماه، انتخاب به عنوان بهترین خواننده تیتراژ در سال 91 از سوی موسیقی ما، بهترین خواننده پاپ در سال 94 از سوی جشنواره فجر و درنهایت گفتنی است پرفروشترین آلبوم تاریخ موسیقی پاپ یعنی آلبوم نون و دلقک در سال 81 هم از آن وی است. در ادامه با تاپ تینگ همراه باشید تا به معرفی بهترین آثار محمد اصفهانی بپردازیم.
1. آهنگ حسرت از آلبوم حسرت (1377)
در نیمه دوم دههی 70 تغییراتی در فضای موسیقی کشور اتفاق افتاد که باعث توجه بیشتر به موسیقی پاپ شد و این اتفاقات موجب شد که حتی اهالی موسیقی سنتی و دستگاهی ایرانی هم به موسیقی پاپ گرایش پیدا کنند و به آن روی خوش نشان دهند.
این تغییر در فضای موسیقی کشور اتفاقا با استقبال گسترده مردم هم مواجه شد به طوری که دو آلبوم پر فروش در سال 1377 آلبومهای دهاتی و حسرت بودند که هر دو در حال و هوای تازهای بودند که به عنوان قدمهای ابتدایی موسیقی پاپ در موسیقی پس از انقلاب محسوب میشدند.
اهنگ حسرت شنیدهشدهترین و محبوبترین قطعهی آلبوم حسرت بود که حتی جوانان و نوجوانان امروز هم به احتمال قوی آن را شنیدهاند.
آهنگ حسرت با شعری از سهیل محمودی و آهنگسازی شادمهر عقیلی و البته صدای گرم و پرطنین محمد اصفهانی تا سالها در گوشمان ماندگار شد، آهنگی که شعر متفاوتی نسبت به آن روزها و دورهی زمانی خودش داشت.
حتی چندی پیش در یکی از برنامههای تلویزیونی به نام خندوانه این آهنگ توسط خواننده پاپ و محبوب و پر سر و صدای این روزهای موسیقی یعنی بهنام بانی اجرا شد، اجرایی که با واکنش مثبت و تحسین خود محمد اصفهانی هم همراه شد.
2. آهنگ اوج آسمان از آلبوم تنها ماندم (1379)
آلبوم تنها ماندم آلبومی بازسازی شده از چند اثر خاطره انگیز و ماندگار همایون خرم بود که توسط محمد اصفهانی اجرا شد.
این قطعات توسط بسیاری از خوانندههای بزرگ و صاحب سبک پیش از اصفهانی به زیبایی اجرا شده بود و بازخوانی آن ها دل و جرات زیادی میخواست که وی به نحو احسن این آثار را با تنظیم مجدد اجرا و بازخوانی کرد.
قطعهی اوج آسمان که با نامهای دیگری چون غوغای ستارگان و یا امشب در سر شوری دارم سالها پیش توسط بانو پروین اجرا شده بود و همایون خان خرم صاحب ملودی اثر تصمیم به بازخوانی آن منتهی با تنظیم مجدد گرفت.
شعر آهنگ از کریم فکور و تنظیم مجدد آن هم توسط کامبیز روشن روان انجام شد.
و بازخوانی اثر به قدری موفق از آب در آمد که باز هم زمزمهی شعر جاودانه کریم فکور در شبهای مهتابی که به نظاره آسمان نشستهایم به سراغمان بیاید.
قسمتی از متن ترانه اوج آسمان :
امشب در سر شوری دارم
امشب در دل نوری دارم
باز امشب در اوج آسمانم
رازی باشد با ستارگانم.
3. آهنگ شب افروز از آلبوم نون و دلقک (1381)
در سال 81 آلبوم نون و دلقک با گروهی کاملا متنوع و ناهمگون از آهنگسازان و ترانهسرایان به بازار موسیقی عرضه شد که طبق آمار وزارت ارشاد اسلامی پر فروشترین آلبوم موسیقی پاپ تا امروز است و شاید دلیل موفقیت این آلبوم هم همین بود که آهنگ هایی از آسیمهسر گرفته که ساخته بابک بیات بود و مهر او روی اثر به وضوح دیده میشد تا خود قطعه نون و دلقک با شعری از رها شایان که شاعر جوان و جویای نامی در عرصه موسیقی بود را شامل می شد.
آهنگسازی امیر علیزاده و قطعات دیگری از بزرگانی هم چون همایون خرم و فریدون شهبازیان و تازه نفسهایی هم چون بهروز صفاریان و آریا عظیمی نژاد رنگ و جلوهی دیگری به آلبوم نون و دلقک داده بود.
اما قطعهی مورد بحث ما به نام شب افروز با ترکیبی از اشعار دو شاعر بزرگ و صاحب نام یعنی حضرت حافظ و اقبال لاهوری که یکی به گذشتههای دور تعلق داشت و دیگری بسیار معاصرتر اما ارادت اقبال نسبت به حافظ قرابت و وحدت درونی شعر آهنگ را کاملا توجیه میکرد.
ملودی آهنگ را خود اصفهانی ساخت و تنظیم کننده آهنگ هم فواد حجازی بود.
ملودی و ریتم اثر به قدری با شعر در هماهنگی قرار دارد که به محض گوش سپردن به آن شروع به زمزمه کردن شعر و زیر لب اجرا کردن نتهایش خواهید کرد.
قسمتی از متن ترانه شب افروز محمد اصفهانی :
بینی جهان را خود را نبینی
تا چند نادان غافل نشینی
نور قدیمی شب را بر افروز
دست کلیمی در آستینی.
4. آهنگ بوی باران از آلبوم نون و دلقک (1381)
یکی دیگر از همکاریهای درخشان و جاودانه اصفهانی و استاد همایون خرم در این کار فوقالعاده لطیف شکل گرفت.
یکی از زیباییهای این قطعه ترکیب و چینش جالب و البته درست سازها در کنار هم هست به طوری که صدای پیانو در ابتدای قطعه و ساز آکاردئون به دنبالش شما را مسحور و در عالم رویا غوطه ور میکند.
تنظیم اثر کاری مشترک از استاد خرم و بهروز صفاریان بود که ترکیب جالب توجهی در کنار هم ساختند، ترکیبی از نیروی جوانی و حوصله و دقت و البته تجربه و گوش فوقالعاده تیز و کوک استاد خرم.
شعر این اثر که حتما در یادها خواهد ماند از شاعر معاصر و فقید قیصر امین پور صاحب نام است.
قسمتی از متن ترانه بوی باران محمد اصفهانی :
ای که بوی باران شکفته در هوایت
یاد از بهاران که شد خزان به پایت
شد خزان به پایت بهار باور من
سایبان مهرت نمانده بر سر من.
5. آهنگ شکایت هجران از آلبوم نون و دلقک (1381)
اگر به نام آهنگسازان و شاعران قطعات آلبوم نون و دلقک که پر تکرارترین نام در لیست ما هم هست دقت کنید در مییابید که از تنوع و گوناگونی بسیاری برخوردار است.
از استادان به نامی چون خرم و بیات گرفته تا جوانانی صاحب سبک چون آریا عظیمی نژاد و بهروز صفاریان و امیر علیزاده و حتی خود اصفهانی، در مورد ترانهسرا و شاعران کار هم همین گوناگونی دیده میشود، قیصر امین پور، حضرت حافظ، اقبال لاهوری، مرحوم افشین یداللهی و علی معلم.
شر اهنگ شکایت هجران را که بارها و بارها به مناسبتهای مختلف و بیشتر مذهبی از تلویزیون پخش شده و شنیدهایم را هوشنگ ابتهاج سروده است.
آریا عظیمی نژاد که یکی از پر سابقهترین آهنگسازان ما در عرصه موسیقی فیلم و سریال است اهنگساز این قطعه است.
اما اگر آهنگ را بشنوید و بر من خرده بگیرید که چرا از اجرای محمد اصفهانی یادی نکردم حق دارید پس باید گفت که بی نظیر است اجرایش همانند سایر آهنگ ها بی کم و کاست خوانده است اما در این قطعه پر تحریرتر و بسیار حزن انگیزتر.
6. آهنگ آسیمه سر از آلبوم نون و دلقک (1381)
آهنگی که شاید کمتر کسی را بیابید که آن را در میان آثار پر تعداد دکتر محمد اصفهانی نشنیده باشد و باید گفت که شناختهشدهترین اثر وی است.
آهنگی که سال ها استاد بابک بیات ساخته بود و در نزد خود نگه داشته بود تا صدای مناسبی برای اجرای آن پیدا کند و با اجرای محمد اصفهانی گفت که خوشحال است از اینکه کار را به صاحب اصلیاش رسانده است.
گفتنی است که قسمت ابتدایی اهنگ که به صورت پیش درآمد اجرا میشود از قطعهی دیگری از همین آلبوم یعنی شکایت هجران و شعر هوشنگ ابتهاج استفاده شده است اما ترانهسرای قسمت اصلی آهنگ اکبر آزاد است.
با هر بار شنیدن آهنگ بیمقدمه و یکباره به یاد آثار قدیمیتر بابک بیات میافتم. آهنگهایی که با صدای پر کشش و صلابت ابراهیم حامدی با آن اوج و فرودهای بیفاصله که ویژه بیات و اصطلاحا مهر کارش است میافتم.
قسمتی از متن ترانه آسیمه سر :
آسیمه سر رسیدیکجا رفته بودی که از رد تو
یه رویای نزدیک با من نماند
یه آغوش خسته یه حس لطیف
از این خواب تاریک با من نماند
7. آهنگ ماه نو از آلبوم برکت (1384)
یکی از قطعات تقریبا شاد و ریتمیک در خیل عظیم آثار ملایم و عاطفی، احساسی اصفهانی کار ماه نو است.
ترانه این اهنگ از علی معلم دامغانی است.
پدرام کشتکار هم آهنگساز و هم تنظیم کننده اثر میباشد.
اگر به دنبال تنوعی در صدای اصفهانی و نحوهی خواندن وی هستید این اهنگ را حتما گوش کنید.
در بخشی از این اهنگ قطعهای هم به عربی خوانده میشود تا اصفهانی تسلط خود را بر زبان عربی و البته قاری قران بودن خود را هم به رخ بکشد.
8. آهنگ ستاره غریب از آلبوم برکت (1384)
یکی از آهنگهایی که شاید بسیار گمنام مانده و آنقدر که لایقش بوده شنیده نشده است.
شاعر کار علیرضا قزوه است و آهنگساز آن هم پیروز ارجمند.
تنظیم اثر کاری است مشترک از پدرام کشتکار و مهران اکرمیان.
شعر این آهنگ بسیار حالتی عارفانه و معنوی دارد به طوری که کاملا میتوان در ایام مذهبی و اعیاد از آن استفاده کرد.
قسمتی از متن ترانه غریب از آلبوم برکت:
تو چه کرده ای که عمری ز پی ات دویده ام من به خدا قسم که با تو به خدا رسیده ام من
چه شکسته ایستادی چه شکسته تر پریدی به طواف عاشقانه حرم خدا رسیدی.
9.آهنگ با تو از آلبوم برکت (1384)
قطعه ی با تو تنها آهنگ آلبوم برکت بود که به همراه کلیپ تصویری عرضه شد و بارها و بارها از تلویزیون پخش شده است.
ترانه سرا اهنگ ترانه مکرم بود.
آهنگساز آهنگ خود محمد اصفهانی است ولی تنظیم کننده و میکس و مسترینگ بر عهده ی مهرداد شریف است.
قسمتی از متن ترانه باتو محمد اصفهانی :
از سایه های ملتهب همیشه می گریختم
با رفتن تو هر نفس بغض دوباره می شوم
ناجی شام شوکران با دل عاشقم بمان
به حرمت حضور تو چون تو یگانه می شوم.
10.آهنگ بی واژه از آلبوم بی واژه (1390)
یکی از بهترین آلبوم های دکتر محمد اصفهانی که پس از 5 سال دوری و سکوت وی در عرصه موسیقی به بازار موسیقی آمد و با استقبال بسیار خوبی هم از جانب مخاطبان موسیقی قرار گرفت.
آهنگ بی واژه هم یکی از کارهای ریتمیک دکتر اصفهانی است که با ضرب و تمپوی خاصی که کمتر در اثار وی شاهد ان هستیم رنگ و بوی خاصی به این آلبوم داده است.
قطعه بی واژه را باید جز زمان بر ترین قطعات این آلبوم محسوب کرد چرا که ضبط آن مدتی حدود دو سال طول کشیده است.
ترانه آهنگ بی واژه از سروده های اهورا ایمان است.
پدرام کشتکار که سابقه همکاری را با محمد اصفهانی در آثار بسیاری داشته است هم سازنده موسیقی کار است و هم تنظیم کننده اش.
قسمتی از متن ترانه بی واژه از آلبوم بی واژه :
من و شب صدا کن اما اون شبی که تو رو داره اون شبی که جای ماهش تورو پیش من بیاره
من و آیینه صدا کن که میخام مثل تو باشم که برای با تو بودن میخام از خودم جدا شم
11.آهنگ غم دوری از آلبوم بی واژه (1390)
آلبوم بی واژه حاصل همکاری مشترک محمد اصفهانی با تعداد زیادی از نوازندگان ایرانی و ترکیه ای است و برخی از قطعات در استودیوهای ترکیه ضبط شده است.
یکی از قطعاتی که در کشور ترکیه ضبط و میکس مسترینگ شده است همین قطعه غم دوری است که توسط تویجان نیازی تنظیم و میکس و مستر شده است.
ترانه کار از سروده های مرجان محمدی است تا اصفهانی نشان دهد که همکاری با ترانه سرا های زن را هم بلد است و می تواند اثری در خور و قابل را ارائه کند.
آهنگ غم دوری و سایر قطعات کار به حدی مورد استقبال عموم و طرفداران اصفهانی قرار گرفت که پس از کمتر از ده روز کاست آلبوم در بازار نایاب شده است.
قسمتی از متن ترانه غم دوری از آلبوم بی واژه:
کاشکی می شد که یک شب مهمون خواب من شی حتی واسه یه لحظه رویای ناب من شی
دیدار ما عزیزم باشه واسه قیامت اما بدون به دوریت هرگز نکردم عادت.
12.آهنگ باور نکن از آلبوم بی واژه (1390)
باز هم آهنگی از آلبوم بی واژه در لیست ما تا پس از آلبوم نون و دلقک بتوان آن را موفق ترین کار اصفهانی شمرد.
ازآلبومی که اصفهانی پس از 5سال دوری روانه بازار کرد نباید هم کمتر از این انتظاری داشت.
قطعه باور نکن پیش از انتشار رسمی آلبوم در سال 90 در تیتراژ سریال مناسبتی ماه رمضان یعنی شکرانه هم پخش شده بود و به گوش مخاطب اصلا غریب نبود اما باز هم با استقبال مخاطبان همراه شد.
ترانه سرای آهنگ اهورا ایمان است که در 4 قطعه آلبوم از جمله آهنگ اگه باشی و خورشید فردا هم ترانه سرای قطعات بود.
آهنگساز و تنظیم و میکس و مسترینگ هم از کارهای علیرضا کهن دیری است که به گفته ی خود اصفهانی مشوق اصلی و عامل ضبط آلبوم بی واژه بوده است تا دوری چندین ساله ی وی به پایان برسد.
قسمتی از متن ترانه باور نکن از آلبوم بی واژه :
باور نکن تنهاییت را, من در تو پنهانم تو در من
از من به من نزدیک تر تو,از تو به تو نزدیک تر من
باور نکن تنهاییت را,تا یک دل و یک درد داری
تا در عبور از کوچه ی عشق,بر دوش هم سر می گذاری.
13.تک آهنگ شمع وجود
یکی از آهنگ هایی که به شخصِ از آهنگ های مورد علاقه ی خودم در میان آثار متعدد دکتر اصفهانی است قطعه ی شمع وجود می باشد.
قطعه ای که به صورت تک آهنگ و به مناسبت رحلت امام خمینی (ره )عرضه شد ولی بعد ها در آلبوم حضور سبز 1 گنجانده شد.
شعر آهنگ غزلی از سروده های خود حضرت امام خمینی است و آهنگساز آن هم خواننده و اهنگساز مشهور پاپ یعنی مجید اخشابی است.
قطعه ی شمع وجود بی نهایت اثری لطیف و ملایم در فضایی به شدت عارفانه است که با شنیدن ان حس خوبی به مخاطب دست می دهد حداقل من که همچین حالی با شنیدن ان پیدا می کنم.
ملودی اثر حالتی سنتی, پاپ دارد تا اصفهانی نشان دهد که همچنان به خاستگاه خود وفادار مانده است.
قسمتی از غزل اهنگ شمع وجود محمد اصفهانی :
آید آن روز که من هجرت از این خانه کنم
از جهان پر زده بر شاخ عدم لانه کنم
رسد آن حال که در شمع وجود دلدار
بال و پر سوخته، کارِ شبِ پروانه کنم.
14.تک آهنگ ارمغان تاریکی
باز هم سریالی مناسبتی و باز هم صدای محمد اصفهانی،انگار که خود اصفهانی هم خوب دانسته است که صدایش چقدر به مناسبت ها می نشیند و فرقی هم ندارد که مناسبت ماه رمضان باشد و یا ایام دهه فجر.
آهنگ ارمغان تاریکی با شعری از عبدالجبار کاکایی که سابقه ی درخشانی هم در ترانه سرایی تیتراژ های تلویزیونی داشته است و آهنگسازی و تنظیم فرید سعادتمند برای سریال ارمغان تاریکی به کارگردانی جلیل سامان ساخته شده بود.
این سریال در زمستان 1389از شبکه سوم سیما پخش می شد و در آن زمان با استقبال بسیار خوبی هم از جانب مردم مواجه شد.
قسمتی از متن ترانه ارمغان تاریکی :
نه بی تو سکوت نه بی تو سخن به یاد تو بودم به یاد تو من
ببین غم تو رسیده به جان و دویده به تن ببین غم تو رسیده به جانم بگو چه کنم.
15.تک آهنگ نفس
آهنگ نفس برای تیتراژ سریال دیگری از ساخته های جلیل سامان به نام نفس ساخته شده بود،سریالی که به مناسبت ماه رمضان 1396 باز هم از شبکه سوم سیما پخش می شد و در حال و هوای سریال ارمغان تاریکی بود.
گروه سازنده آهنگ همان گروه آهنگ ارمغان تاریکی هستند به طوری که عبدالجبار کاکایی ترانه سرا و فرید سعادتمند هم آهنگساز کار هستند.
قسمتی از متن ترانه نفس محمد اصفهانی:
کجا رفته بودی که از رد تو
یه رویای نزدیک با من نماند
یه آغوش خسته یه حس لطیف
از این خواب تاریک با من نماند.
در انتها باید از مخاطبان عزیز تشکر کنم که این مطلب را تا انتها همراهی کردید و از شما بخوام که سلسله را در شبکه های اجتماعی هم دنبال کنید و در قسمت نظرات و پیشنهادات هم دیدگاهتون رو در مورد این لیست به اطلاع ما برسانید.